Saturday, August 05, 2006

Lansera ett statligt antivirusprogram!

Att brandkår, Polis och rättsväsende bör drivas av staten är något man brukar få med sig även övertygade nyliberaler på. Dessa institutioner skall behandla oss lika som människor och det är förödande om den som kan betala för sig går fri från lagen eller om den som inte kan betala för sig får sitt hus uppslukat av lågor. Inte minns för grannarna vars hus hotas eller om vi får se rika mördare gå fria.
Förutom rättvise och rationalitets argumenten som berört ovan hittar man också problem när dessa institutioner jagar vinnst. Vad gör ett brandskyddsföretag för att maximera profiten? Inte jobbar de förebyggande mot bränder i alla fall. På samma sätt uppstår en konstig situation när Polisen tjänar på att brott begås.

I dagens datoriserade samhälle utgör våra datorer en mycket viktig del av det fungerade samhället. Den som har svårt att föreställa sig detta kan ju tänka tillbaka på millenieskiftet och den så kallade milleniebuggen som förväntades lamså hela samhället (och jag tror att det var fler än min mor som hamstrade konserver, bara i fall att...). Även hemdatorerna utgör en viktig del av det moderna livet och utgör såväll ett redskap för nöje som arbete samt att utföra ärenden och skaffa information. Hemdatorn har blivit mångas viktigaste verktyg för att deltaga och påverka samhället, vilket inte minst bloggandet är ett uttryck för.
Ett virsus angrepp kan räcka för att första år av arbete och kosta en människa mycket stora summor eller offentligöra en människas privatliv. Denna del av samället skyddas idag endast av privata konkurerande aktörer.

De tre argumenten som berördes ovan för de aktiviteter där samhälelt bör skydda medborgaren kan anföras även på de program som skyddar våra hemdatorer.

När det gäller rättvisan så framstår det egentligen som självklart i ett Socaldemokratsikt samhälle att alla har rätt till skydd av sin egendom. Här kanske någon påpekar att även i det övriga samhället skyddas egendomen genom privata försäkringar men det man då bör göra en åtskillnad emellan är de privata försäkringar som skyddar dig efter att skadan skett och den hjälp du får från samhälelt för att skydda dig från skadan. (dessa går förvisso ibland in i varandra men grundprincipen står fast). Ett bra skydd mot egendom bör gälla även från elektroniska attacker för alla, utan åtskillnad.

När det gäller rationaliteten så är det inte svårt att hitta exempel där alla skulle tjänat på att alla hade visrusskydd. Då snabb masspridining utgör många virsus främsta attackvägar. Andra visrus använder hemdatorer som värdar och använder deras kapacitet för att attacka en server hos tillexempel en bank. Båda dessa kan förhindras kraftigt om alla är skyddade. Alla skulle alltså tjäna på att andra var skyddade. Eller vänta nu sa jag alla, jag menade nästa alla..vilket leder oss in på den tredje och avslutande punkten.

De företag som skall skydda oss från virsus angrepp tjänar på att många att virsus finns. Det är inte svårt att bli konspiratorisk. Jag har i dagsläget inga bevis på att sådan verksamhet äger rum. Dock står drivkraftera klara och det saknas inte bevis på vilka hemskheter företag kan begå för att tjäna pengar.

Så samanfattningsvis utgör våra datorers säkerhetsprogramvaror en skyddsmur för våra privatliv där ett grundskydd bör granteras från statlig sida. Detta för att uppnå rättvisa, rationalitet och säkerhet.

Pingat till:
Intressant.se,
Andra bloggar om:

3 Comments:

At 6:29 AM, Anonymous Anonymous said...

En bra idé!
Men man kan aldrig komma ifrån att någon tjänar på någon annans elände. Och tänk på alla datakonsulter, som tjänar mer ju sämre jobb dom gör. I alla fall om man inte är smartare än konsulten, vilket ju tyvärr sällan är fallet...

 
At 4:55 AM, Blogger Anton Andersson said...

Din idé låter inte dum. Min oerhört stora läsarskara till trots vill jag dock påpeka att det kanske inte är just vänsterbloggare som får människor att tor att det inte finns något alternativ. Det är väll snarare ett resultat av det kapitalistiska systemet.
Jag backar din idé men den kan likväl få bidrag av staten för marknadsföring och information?

 
At 5:07 AM, Blogger Anton Andersson said...

Oj då. Använde visst ironi i det förra inlägget. Ber om ursäkt för det (se tidigare post). Jag har inte många läsare. Så var det sagt.

 

Post a Comment

<< Home